فلاور باکس یا جعبه گل و گیاه یکی از پر کاربردترین عناصر در فضای پشت بام یا روف گاردن شما محسوب می شوند. این جعبه ها، مکان مضاعفی را برای کشت گیاهان در اختیار شما قرار می دهند. این عناصر در زیباسازی داخلی و خارجی ساختمان های مسکونی به کار می روند که می توان با استفاده از آنها، به کاشت گل ها و گیاهان پرداخت. معادل کلمه فارسی فلاور باکس همان گلدان است که در بام سبز یا روف گاردن به عنوان باکسی برای نگهداری گل ها در ابعاد بزرگتر استفاده می شوند. این گلدان ها در بالکن، تراس، معابر و مکان های عمومی که امکان ایجاد فضای سبز را ندارند، استفاده می شود. برای زیباتر شدن فلاور باکس ها از درخچه های تزئینی و نورپردازی استفاده می شود که می توان به صورت دستی یا اتوماتیک آنها را آبیاری کرد. مکانهای مناسب جهت فلاور باکس، پاسیو، تراس، بالکن، دور باغچه، کنار پلکان ها، کنار نیمکت و هر فضایی که مزاحمتی برای ساکنین نداشته باشد امکان پذیر است. حتی در مکانهایی که فاقد نور بوده و یا کم نور است با نورپردازی مناسب امکان رشد گیاهان را ایجاد می نمائیم. جنس فلاور باکس از بتن، سفال، پلاستیک و پلی اتیلن می باشد.این گلدان ها در واقع نوعی ارزش افزوده در سبز شدن نما هستند که گاهی اوقات آنها تنها فرصتی هستند که فضای سبز را به روف گاردن وارد کنیم، به عنوان مثال. روی دیوارهای دارای عایق یا زمانی که امکان دیگری برای رشد گیاهان از پایین وجود ندارد. در آپارتمان ها، می توان فلاور باکس ها را از پنجره آویزان کرد که جلوه بصری زیادی به نما می دهد. فلاور باکس معمولاً بر روی قرنیز پنجره ها نصب می شوند. اگر طاقچه در دسترس نباشد، می توان تکیه گاهی را روی دیوار بیرونی نصب کرد یا آنها را به نما پیچ کرد. در شرایط بد آب و هوایی، این جعبههای پنجره میتوانند آسیب ببینند، به خصوص اگر قدیمی یا خشک شده باشند (و در نتیجه سبک). دستگاه های مختلفی به جلوگیری از این امر کمک می کنند: میله های محافظ افقی که روی دیوار پیچ می شوند، تخته های محافظ یا توری های محافظ محکم برای این کار استفاده می شوند. فلاور باکس ها راه آسانی برای اضافه کردن رنگ بیشتر به پشت بام خود بدون کندن زمین است. جعبههای گل میتوانند از نردههای ساختمان، مسیرهای پیادهرو یا پلههای جلویی آویزان شوند.
انواع فلاور باکس
مواد و متریال استفاده شده در ساخت فلاور باکس ها متفاوت بوده که هر کدام از آنها شرایط نگهداری و نصب مربوط به خود را دارند.
فلاور باکس بتنی
فلاور باکسهای بتنی بهترین انتخاب در فضاهای خارجی مانند پارک، پیادهرو و معابر هستند. مقاومت و طول عمر مفید آنها در برابر عوامل مخرب محیطی بسیار بالاست. آنها از ترکیب مصالح سیمان، ماسه و میلگرد ساخته می شوند. فلاور باکسهای بتنی در ابعاد بزرگ ساخته شده و وزن بالایی دارند. از این رو جابجا کردن آنها به تجهیزات خاصی نیاز دارد.
فلاور باکس سفالی
فلاور باکس های سفالی با جذب و نگه داشتن رطوبت به حفظ طراوت گل و گیاهان کمک میکنند. و جلوه زیبایی به پشت بام و فضاهای مورد استفاده در روف گاردن می دهند.
فلاور باکس فلزی
فلاور باکس های فلزی از فلزات با عایق مناسب در برابر رطوبت ساخته می شوند.
فلاور باکس شیشهای
فلاور باکس شیشهای از شیشه یا ترکیب شیشه و فلز ساخته میشود. این مدل بسیار آسیبپذیر است و معمولا در فضاهای داخلی و به صورت دیواری نصب میشود. همچنین شیشه مورد استفاده در آنها، مقاومت بالایی در برابر ضربه دارد.
فلاور باکس چوبی
این نوع فلاور باکس ها از ترمووود ساخته می شوند که در برابر رطوبت دچار فرسودگی نشوند.
فلاور باکس پلاستیکی
فلاور باکس پلاستیکی وزن کم و دوام بالایی دارد، از اینرو برای نصب در تراس، باغچه، پشتبام و بالکن مناسب است. قیمت فلاور باکس پلاستیکی بسیار مقرون به صرفه است و شما میتوانید با صرف کمترین هزینه، فضای سبز زیبایی طراحی کنید.
فلاور باکس سنگی
فلاور باکس های سنگی دارای وزن بسیار بالایی هستند که باید در هنگام ساخت منافذ مربوط به زهکشی در آنها ایجاد شود که معمولا آنها را در حیاط و باغچهها نصب میکنند.
انواع اجرای فلاور باکس
- فلاور باکس های دیواری: این فلاور باکس ها بیشتر بصورت مکعب های مستطیلی یا مربع شکل در ابعاد و اندازه های مختلف ساخته می شود. البته در اشکالی غیر مکعبی نیز بنا بر خواست مشتری و در جنس های مختلف ساخته می شود.
- فلاور باکس های زمینی: این گلدان ها نیز در ابعاد متنوع و برای کاربرد های مختلف ساخته می شود.
- فلاور باکس پله ای: این گلدان ها دارای طراحی پلکانی می باشد که آبیاری راحت تر و تنوع گیاهی بالاتری دارند.
- فلاور باکس معلق: این فلاور باکس ها به صورت معلق طراحی و ساخته می شوند که در فضای نما با استفاده از سیم بکسل به اشکال خاص امکان پذیر است که زیبایی خاصی ایجاد می کند.
گیاهان مناسب در فلاور باکس
اگر قصد دارید تا فلاور باکس را به پشت بام خود اضافه کنید، در ابتدا باید مطمئن شوید که کدام گل ها برای مکان های گرم و آفتابی مناسب هستند و کدام گل ها در سایه به خوبی رشد می کنند!
گل اطلسی، گل شمعدانی، زینیا، ناستوریوم و بگونیا انتخاب های خوبی برای گل های با تم اصلی هستند و همچنین با چیزهایی مانند گیاه اینچ، پیچک، یوونیموس، هدر یا وینکا فضای فلاور باکس را پر کنید چرا که در سایه به خوبی رشد می کند. انتخاب های ظریف تر عبارتند از کولئوس، هلیوتروپ، و مریم گلی.
مهمتر از همه، مهمترین ملاحظات قرار گرفتن در معرض نور خورشید و این است که فلاور باکس شما به چه سمتی است. برگهای نیازمند به سایه در نور بالای دیواری که رو به جنوب یا غرب است، میسوزد. گیاهانی که در آفتاب کامل رشد می کنند، در نور شمالی بلند و بزرگ خواهند شد.
اگر قصد کشت گیاهان خوراکی را دارید، سعی کنید گیاهانی مانند مریم گلی، پیازچه، آویشن و نعناع بکارید.
گوجه گیلاسی، کاهو و کلم پیچ مخلوط با گل همیشه بهار در فلاور باکس نیز به خوبی عمل می کنند. مانند گل ها هر دو روز یکبار به آب و هر دو هفته یکبار به کود نیاز دارند.